Voorbeelden

De volgende voorbeelden komen uit traingen die wij hebben begeleid.

Woorden voor gevoelens

"Als je aan die situatie denkt, voelt dat dan aangenaam of onaangenaam?", vroeg ik.
"Zeer onaangenaam," antwoordde de Zuidkoreaanse manager.
"Voelt je je verdrietig, boos of bang?", vroeg ik in een poging om een ander woord voor zijn gevoelens te vinden.
"Zeer onaangenaam," antwoordde hij. Met zijn culturele achtergrond was die waarschijnlijk al vergaand.
"Dus je voelde je daardoor zeer onaangenaam."
"Ja," zei hij met een zucht. Ik kon zien hoe opgelucht hij was, dat zijn woorden zowel gehoord, gezien als geaccepteerd werden.

Woorden voor Behoeften

Toen ik probeerde te begrijpen, waarom een man een betere relatie met zijn schoonzoon wilde, vroeg ik: "Wil je verbinding?"
"Niet echt", antwoordde hij. Er was geen enkele fysieke reactie. "Hij is nu eenmaal belangrijk voor mijn dochter. Als wij niet makkelijk met elkaar omgaan, is het minder fijn als zij bij mij komt."
"Wil je harmonie?"
"Ja," antwoordde hij en iedereen kon zien hoe dit keer zijn hele lijf reageerde. "Ik wil harmonie."

Woorden Vinden

'Hoe komt het, dat telkens als jij iemands behoeften raadt, je in één keer het 'juiste' raadt, terwijl ik het al moeilijk vind om het in drie keer te raden?, vroeg een deelnemer.

Sneller? Dichter bij de kernboodschap?

Aangenaam of onaangenaam?


Verdrietig, boos, bang, verbaasd, lachend?

Wij geloven, dat voor het succesvol en sneller vinden van de 'juiste' woorden om de kernboodschap in het verhaal van een spreker weer te geven, een combinatie nodig is van:

Is het gemakkelijker om behoeften van volwassenen te vinden?

In de training 'Woorden Vinden' bieden we je de mogelijkheid om te oefenen met tools en methoden voor het vinden van woorden voor:

Waarom wil JIJ de 'juiste' woorden vinden?

Zoals bij al onze trainingen werken we met voorbeelden van de deelnemers. Sommige deelnemers vinden het moeilijk om woorden te vinden voor gevoelens, terwijl anderen het lastig vinden om uit een lang verhaal de gedachte te vinden die ene gedachte de vinden, die de sterkste gevoelens oproept. Soms is het nodig om de kennis van woorden voor behoeftent te vergroten. Minstens even vaak helpt het om het aantal woorden te beperken, bijvoordeel als we zeggen: "het voelt zeer onaangenaam", in plaats van het vinden van het exacte woord. En altijd moeten we definiëren wat we bedoelen met het 'juiste' woord, inclusief het belangrijke besef, dat geen enkel woord altijd 'juist' is.

CopyrightKommunikasie, Tulpstraat 47, 7514 ZJ Enschede, The Netherlands, tel: + 31 622 802 976, info@kommunikasie.nl